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ARTICLE 330 
WATER POLO 

 
3300. TIME CLOCKS  
 
It is recommended, but not required, that clocks used in conducting water polo contests be visible to the participants. 
 
3301. OFFICIAL NATIONAL FEDERATION AUTHENTICATION MARK 
 
Only balls with the National Federation authentication mark shall be used in the sports of baseball, basketball, field hockey, flag football, football, 
lacrosse, soccer, softball, volleyball, and water polo. 
(Revised to include lacrosse November 2000 Federated Council/Editorial May 2023) 
 
3302. WATER POLO REGIONAL CHAMPIONSHIPS 
 
Boys and Girls Water Polo Regional Championship will be held following the completion of Section playoffs. Water Polo Regional Championships 
entries will be placed into the appropriate region aligning with the Sections’ current season of sport. 
(Approved October 2016 Federated Council) 
 
3303. RULES 
 
All water polo games in the CIF Southern Section will be played under National Federation rules unless otherwise provided. 
 
3304. SCRIMMAGES 
 
An interscholastic scrimmage is a training session between a minimum of two and a maximum of three schools where no score is kept, free 
substitution and time‐outs are permitted, and spectators are not urged to attend. (See Q & A following Bylaw 220.8 for definition.) All allowable 
interscholastic scrimmages must be conducted prior to the team’s first interscholastic contest (non‐league, tournament or league). 
 

<>3304.1 Boys Teams: Two interscholastic scrimmages may be conducted beginning August 12. 
 
<>3304.2 Girls Team: Two interscholastic scrimmages may be conducted beginning November 11. 
 

3305. TOURNAMENTS 
 

QUESTION: Can a school enter two teams in the same tournament at the same level (i.e. varsity “A” and varsity “B”)? 
 
ANSWER: If a school chooses to split a single team into two teams in the same tournament at the same level they will be charged single 

games for each team toward their allowable 28 at the level of the tournament. 
 
NOTE: Two contests could be played on the same day in the SAME TOURNAMENT*, but not two games in two different tournaments (See Bylaw 
3212). EXCEPTION: Maximum of three contests could be played in the SAME TOURNAMENT on a non‐school day. 
 
3306. STARTING DATES FOR INTERSCHOLASTIC CONTESTS 
 
 <>Boys Teams: No interscholastic contests (non‐league, tournament or league) may be scheduled prior to August 12. 
 
 <>Girls Teams: No interscholastic contests (non‐league, tournament or league) may be scheduled prior to November 11. 
 
3307. MAXIMUM TEAM CONTESTS 
 
A water polo team is permitted to play no more than 28 games during the season, including tournaments, but excluding CIF Southern Section playoffs.  
 

3306.1  FACULTY: Each team will be permitted to play one game with the faculty which will not count toward the allowable number of 
contests. 

 
3306.2  ALUMNI: Each team will be permitted to play one Alumni contest, which will not count toward the allowable number of contests. 
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<>3308. END OF COMPETITION 
 
All competition must end on or before the Wednesday prior to the first playoff date. For boys teams Wednesday, October 23 and for the girls teams 
Wednesday, January 29.  
 
<>QUESITON: Are contest(s) at any level allowed after the submission of league entries? 
 
<>ANSWER: No, once the league entries have been submitted no other contest(s) are allowed to be played.   See last allowable contest date 

on the sports calendar. 
 
3309. OUTSIDE COMPETITION BY AN INDIVIDUAL 
 
During Individual’s Season of Sport ‐ A member of a high school water polo team may not, during his or her season of sport, compete for an outside 
team in the sport of water polo. A season of sport (See Bylaw 504) is defined as that period which begins with a student’s first interscholastic 
competition (non‐league, tournament or league game) and ends with that student’s last interscholastic contest (tournament, non‐league or CIF 
Southern Section playoff). 
 
3310. MAXIMUM ATHLETIC CONTESTS IN ONE DAY 
 
Refer to Blue Book Bylaw 1227 for specific information on Maximum Contests in one day.  
 

3310.1  See Rule 3305 (NOTE) for tournament exception. 
 

3311. LENGTH OF QUARTERS 
 

The length of quarters for water polo games shall be seven minutes for varsity games and six minutes for non‐varsity games. 
 
3312. PLAYOFFS 
 
Refer to Article 35 (Playoffs) for details regarding playoff information. (Specific information will be contained in playoff information bulletins.)


