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ARTICLE 250 
LACROSSE 

 
2500. REFER TO SECTION BYLAWS 
 
CIF Bylaws have established Boys and Girls Lacrosse as spring sports. 

 
2501. OFFICIAL NATIONAL FEDERATION AUTHENTICATION MARK 
 
Only balls with the National Federation authentication mark shall be used in the sports of baseball, basketball, field hockey, flag football, football, 
lacrosse, soccer, softball, volleyball, and water polo.  (Revised to include lacrosse November 2000 Federated Council/Editorial May 2023) 
 
2502. RULES 
 

Girls Lacrosse ‐ All girl’s lacrosse contests in the CIF Southern Section will be played under the U.S. Lacrosse rules endorsed by the National 
Federation, unless otherwise provided herein. 

 
Boys Lacrosse ‐ All boy’s lacrosse contests in the CIF Southern Section will be played under the National Federation rules unless otherwise 

provided herein. 
 
2503. SCRIMMAGES 
 

2503.1  SCRIMMAGES: In the CIF‐SS an interscholastic scrimmage in lacrosse is a training session between a minimum of two schools 
where no score is kept, free substitution and time‐outs are permitted, and spectators are not urged to attend. (See Q & A 
following bylaw 220.8 for definition.) A carnival may be conducted in lieu of an interscholastic scrimmage and must be sanctioned 
by the Commissioner. 

 
<>2503.2 Schools are permitted one interscholastic scrimmage which may not be held prior to February 10 and must be held prior to the 

team’s first interscholastic contest (non‐league, league or tournament).  
 

2504. TOURNAMENTS 
 

A team may not be entered in more than three tournaments. 
 

2504.1  For each tournament, a team will be charged two games toward the allowable maximum number of contests. 
 

QUESTION: Can a school enter two teams in the same tournament at the same level (i.e. varsity “A” and varsity “B”)? 
 
ANSWER: If a school chooses to split a single team into two teams in the same tournament at the same level, they will be charged one for 

one for all games played by both teams against the maximum 28 contests. i.e.. 6 total games played by both teams (3 by each 
team) counts as 6 games against the 28 maximum contests. 

 
2504.2  All tournaments, regardless of the number of teams participating, are allowed a maximum of 5 games while still counting as 2 of 

your allowable contests. 
 
2504.3  Tournament managers are responsible for notifying participating schools of the number of games and/or teams participating in 

the tournament. 
 
 NOTE: Two contests could be played in the SAME TOURNAMENT only, but not two games in two different tournaments (see 

Bylaw 1227). 
 
 EXCEPTION: Girls’ lacrosse and lower level boys’ lacrosse ‐ the number of contests on a non‐school day is not to exceed a total of 

150 minutes for that day. 
 

2505. STARTING DATES FOR INTERSCHOLASTIC CONTESTS 
 
No interscholastic contest (non‐league, tournament or league) may be scheduled prior to February 10. 
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2506. MAXIMUM TEAM CONTESTS 
 
A lacrosse team will be permitted to play no more than 20 games during the season, including tournaments, but excluding CIF Southern Section, CIF 
State Playoffs, Section Foundation or Scholarship Games or League culminating tournaments. 
 

2506.1  FACULTY: Each team will be permitted to play one game with the faculty which will not count toward the allowable number of 
contests. 

 
2506.2     ALUMNI: Each team will be permitted to play one Alumni contest, which will not count toward the allowable number of  contests. 
 

<>2507. END OF COMPETITION 
 
All competition must end on or before Wednesday, April 23.  
 
<>QUESITON: Are contest(s) at any level allowed after the submission of league entries? 
 
<>ANSWER: No, once the league entries have been submitted no other contest(s) are allowed to be played.   See last allowable contest date 

on the sports calendar. 
 
2508. OUTSIDE COMPETITION BY AN INDIVIDUAL 
 
During Individual’s Season of Sport ‐ A member of a high school lacrosse team may not, during his or her season of sport, compete for an outside 
team in the sport of lacrosse. A season of sport is defined as that period which begins with student’s first interscholastic competition (non‐league, 
tournament or league game) and ends with that student’s last interscholastic contest (non‐league, tournament or CIF Southern Section playoff). (See 
Bylaw 504.) 
 
2509. SPORTSMANSHIP 
 
Contrary to certain aspects of professional lacrosse, the players and coaches on CIF Southern Section lacrosse teams are expected to accept the 
officials’ decisions and to refrain from unsportsmanlike gestures and remarks to opposing players and officials. It is the direct responsibility of the 
coach to control such unsportsmanlike actions and remarks on the part of his players or bench. In the event the coach does not accept this 
responsibility, the official shall have the right to remove the offender from the scene of the contest. 
 
<>2510. LENGTH OF GAMES 
 

<>2510.1 GIRLS LACROSSE ‐ The duration of all levels of girl’s games shall be four twelve-minute periods. There shall be two‐minute intervals 
between the first and second periods and between the third and fourth periods. The intermission between the second and third 
period shall not exceed ten minutes. 

 
2510.2  BOYS LACROSSE ‐ The duration of all levels of boy’s games shall be four twelve-minute periods. There shall be two‐minute 

intervals between the first and second periods and between the third and fourth periods. The intermission between the second 
and third period shall not exceed ten minutes. 

 
2511. SPECIAL RULES FOR GIRLS’ LACROSSE 

 
2411.1(A) A player who receives a straight red card in any game (non‐league, tournament, league or playoff) may not play for the duration 

of the game and will adhere to the appropriate number of subsequent game suspensions in accordance with bylaw 503.M. 
 
2411.1(B) A player who receives two yellow cards in any game (non‐league, tournament, league or playoff) may not play for the duration 

of the game. The player will be eligible for the team’s next game . 
 

2512. PLAYOFFS 
 
Refer to Article 35 (Playoffs) for information regarding playoff information. 
 

ARTICLE 260 
SKIING 

 
2600. SKIING  
 
Skiing is not a sanctioned interscholastic sport in the CIF Southern Section. 


