ARTICLE 220
GYMNASTICS

2200. U.S.G.F. RULES FOR COMPULSORY ROUTINES

CIF Sections are authorized to use U.S.G.F. rules for compulsory routines; all optional routines must follow National Federation rules.

2201. RULES

All gymnastics competition in the CIF Southern Section will be conducted under National Federation gymnastics rules unless otherwise provided.

<>2202. STARTING DATES FOR INTERSCHOLASTIC CONTESTS

No interscholastic meets (non-league, invitational or league) may be scheduled prior to February 23.

2203. MAXIMUM TEAM CONTESTS

A gymnastics team will be permitted to schedule no more than 12 dual or triangular meets during the season, not including invitational meets. Any
interscholastic dual or triangular gymnastic competition will be considered as one of the permitted number of meets.

<>2204. END OF COMPETITION

All league competition for entries must end on or before Friday, May 3. Schools may compete until May 4 for non-league contests.

QUESTION: Will contest(s) played after the completion of league play and/or submission of league entries impact seeding or rankings?

ANSWER: No, once the league entries have been submitted a school will be seeded and ranked based on a team’s results as of May 3.

2205. SUMMERTIME RULES/SUMMER DEAD PERIOD/SPORTS CAMPS

2205.1 With the exception of the summer dead period, until the beginning of the first official starting date for fall sports, there shall be
no restriction on high school coaches working with high school students registered and/or attending their respective high school
or entering them in summer competition, provided approval is received from the school principal.

QUESTION: Who may participate in high school summer athletic programs approved by the principal?
ANSWER: Only students registered for the upcoming school year in grades 9 through 12. Additionally, it would be a violation to allow
elementary students (8th grade and below) to participate with the high school team. For students enrolled in more than one

school, all summer practice and competition must be confined to one school.

2205.2 High schools may sponsor sport camps and/or allow non-school sponsored sport camps to use their facilities.

* High school students and individuals from the general community can attend.
* The high school name, nickname and identifying marks can be used in the title and/or promotion of the camp.
* The principal of the high school must give permission for the camp to take place; non-school sponsored camps must

secure a facility permit for use of any facilities and equipment.
* The camp must comply with all CIF rules, including those pertaining to undue influence and dead period.
* Non-school sponsored camps should provide required liability insurance for the use of any schoolfacilities.

2205.3 A summer dead period must be declared by the school principal for all sports. The dates of the dead period must be forwarded to
the Southern Section Commissioner. The dead period must be the same for all levels and must be three (3) consecutive weeks
between the end of school or the last Friday in May, whichever is first, and the last Monday in August. No class could be offered
which could circumvent the rule. There are no exceptions to the summer dead period.

During the dead period, weight lifting ONLY would be permitted. No running or other type of conditioning would be allowed.
Special nationally recognized programs in various sports that require a national or regional championship format, such as Bobby

Sox Softball, American Legion or Mickey Mantle Baseball, etc., would be allowed to continue, until completion, during the dead
period.
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2206. OUTSIDE COMPETITION BY AN INDIVIDUAL

Refer to Article 60 for specific guidelines.

2207. LEVEL OF COMPETITION

No student shall participate in more than one level of competition in the same sport on the same day.

2208. MAXIMUM ATHLETIC CONTESTS IN ONE DAY

All interscholastic contests are to be arranged in such a way that no student will take part in more than two athletic contests in any one day.

2209. SCHOOL ATTENDANCE

Standards for school attendance are determined by local school governing boards.

2210. SUNDAY RESTRICTION

A school may not participate in a gymnastics meet nor conduct a gymnastics practice of any type on Sunday during the season of sport.

QUESTION: May a team be assembled on Sunday for a “skill session” or review a game film?

ANSWER: Neither of these activities would be permitted.

QUESTION: Does a meeting on Sunday of a single student with a coach constitute a violation of Bylaw 2210?

ANSWER: Yes, the intent of Bylaw 2210 is to allow no contact with student athletes on Sundays.

QUESTION: What constitutes a scrimmage or practice on Sunday?

ANSWER: Any preparation of an upcoming gymnastics meet in which a player or players meet with the coach(es) on a Sunday is prohibited.
QUESTION: If my club/travel team coach is also my high school coach can we meet on Sundays under the guidelines/ parameters of the

club/ travel program?

ANSWER: No, the relationship of the club/ travel team does not release the student and/or coach from the Sunday Contact Rule during
the season of sport.

2211. PLAYER CONDUCT

Any player who is ejected for any reason shall be disqualified from participating in the remainder of the game and will be ineligible for the team’s
next contest and may not attend. A second ejection will constitute a two contest suspension and a third ejection will cause suspension for the
remainder of the season. A player who was ejected from the previous contest, who knowingly, or unknowingly, participates in or is in attendance at
the next contest, will result in the forfeiture of that contest.

Any player whose conduct merits ejection from a game by an official for fighting or assaultive behavior shall be disqualified from participating in the
remainder of the game and will be ineligible for the team’s next contest. After the suspension from play, the student may only return after
certification by the school principal that the student(s) has completed a conference with a school administrator. The appropriate form (post-ejection
return to competition form) indicating the completion of the conference must be uploaded to the CIFSSHome misconduct manager for that specific
misconduct. The School must also indicate the date(s) of the contest in which the player will not be in attendance in the “School Action” portion of
the misconduct.

A second ejection from a game or contest for fighting or assaultive behavior will cause suspension for the remainder of the season.

A player who was ejected from the previous contest, who knowingly, or unknowingly, participates in or is in attendance at the next contest, will
result in the forfeiture of every contest until the suspension is completely served.

Any player who leaves the confines of the bench or team area during a fight that has broken out or may break out will be ineligible for the team’s
next contest. After the suspension from play, the student may return only after certification by the school principal that the student(s) has completed
a conference with a school administrator. The appropriate form indicating the completion of the conference must be filed with the Section office
prior to rejoining the team. The School must also indicate the date(s) of the contest in which the player will not be in attendance in the “School
Action” portion of the misconduct.
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In the case of any suspension from play, the next contest may not be a forfeited, postponed or canceled game.

QUESTION:

ANSWER:

QUESTION:

ANSWER:

QUESTION:

ANSWER:

QUESTION:

ANSWER:

QUESTION:

ANSWER:

QUESTION:

ANSWER:

What must be submitted to the Section office before a student can be cleared to rejoin his/her team?

The Section office will provide a form on their website that must be uploaded to CIFSSHome or directly emailed to the CIF Office.
The School must also indicate the date(s) of the contest in which the player will not be in attendance in the “School Action”
portion of the misconduct.

What is meant by attendance at a contest?

Attendance is defined as being present at the location/site of the contest, which includes at the team bench/area, in the
stands/spectator area, any location where the contest can be observed at any time, inside a gymnasium, stadium or playing area.
The intent of this rule is that the ejected person is not present at the location/ site of the nextcontest.

What happens when a student engages in Fighting/Assaultive Behavior during an athletic contest that is not observed by game
officials?

In cases when a student engages in Fighting/Assaultive Behavior that is not observed by game officials, it is the expectation of
the CIF Southern Section Executive Committee that the building principal of the school involved will impose a minimum one-
game suspension for the students who commit such offenses.

What happens if a student is ejected from the first contest at a tournament when there are two contests on thatday?

When a game ejection of any kind occurs, the student should not be present at the next contest except in situations where
supervision is necessary (i.e.: in a tournament). In tournament situations, it is understandable that the student remain in an
area where they can be monitored (i.e.: bleachers, stands, etc.) however, they are still ineligible to compete or participate in
any way. It is not the expectation that the student leave the facility unsupervised.

What happens if a student receives a red card, misconduct of any kind, or an ejection during the last game of the season?

The game suspension(s) carry over to the first game(s) at the beginning of the subsequent season. For example, a sophomore
soccer player receives a red card the last game of the 2017 season. He/she will serve a game suspension the first game of 2018
season. Suspensions carry over and must be served before the athlete becomes eligible to compete in that sport. See next Q&A
for answers regarding seniors.

What if a senior (12t grader) student receives a red card, misconduct of any kind or an ejection during the last game of the
season?

If a senior (12th grade) student receives a red card or misconduct during the last game of the season, he/she must serve the
penalty in the NEXT sport in which he/she participates. If the student does not participate in any other sports, the CIF Office WILL
need a letter from the principal indicating the corrective action taken with that student. This letter will be uploaded to the ejection
report in CIF-SS Home.

2212. COACH EJECTION

Upon ejection, the head or assistant coach shall be disqualified from participating in the remainder of the game and will be ineligible for the team’s
next contest. The next contest may not be a forfeited, postponed or canceled game. A second ejection will constitute a two contest suspension and
a third ejection will cause suspension for the remainder of the season. A coach who was ejected from the previous contest who, knowingly or
unknowingly, participates in or is in attendance at the next contest, will result in the forfeiture of every contest until the suspension is completely

served.

QUESTION:

ANSWER:

QUESTION:

ANSWER:

What is meant by attendance at a contest?

Attendance is defined as being present at the location/site of the contest, which includes at the team bench/area, in the
stands/spectator area, any location where the contest can be observed at any time, inside a gymnasium, stadium or playing area.
The intent of this rule is that the ejected person is not present at the location/ site of the next contest.

How does the Accountability Rule affect a coach who coaches more than one level of a particular sport?

A coach who has been ejected from a contest may not be in attendance at ANY contest prior to serving his/her mandatory

suspension at the level in which the coach was ejected. (i.e.: An ejected JV coach who is also a varsity assistant may NOT be in
attendance at any contest until his/her mandatory JV suspension has been completed.)
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2213. NOISEMAKERS PROHIBITED

No noisemakers (horns, bells, victory bells, sirens, chimes, musical instruments other than those in the band, etc.) will be permitted inside the
gymnasium, stadium or playing fields at any CIF Southern Section contest (non-league, league, tournament or playoff). Cheering devices such as
wooden blocks, or other similar objects, are prohibited. Megaphones shall be used only by uniformed cheerleaders for the purpose of directing and
controlling rooting sections. The improper use of any of the above listed devices by supporters of a team would subject that team to possible
forfeiture of the contest.

2214. PLAYOFFS

Refer to Article 33 (Playoffs) for details regarding playoff information.
2214.1 INDIVIDUAL GYMNASTIC CHAMPIONSHIPS (No playoffs - See Bylaw 3300.3)

2214.2 GIRLS TEAM GYMNASTICS CHAMPIONSHIPS (No playoffs - See Bylaw 3300.3)
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